Omdenken

De maatschappij en wereld heeft probleem op probleem door industrialisering en consumentisme. Oplossingen worden niet goed doordacht, blijken kortstondige schijnoplossingen te zijn die uiteindelijk de problemen verergeren. Is het niet steeds het paard achter de wagen spannen, de gevolgen proberen aan te pakken, en oorzaken en bronnen in stand houden?
Rentmeesterschap en matigheid zijn ver te zoeken. De welvaart wordt misbruikt en er wordt niet gespaard voor magere jaren. Denk om, wees nuchter en waakt.

TER OVERWEGING enkele uitwerkingen van de vorige pagina’s – consuminderend onderweg naar de basis.

Zonnepanelen hype of energietransitie
We moeten consuminderen maar zijn met de massale productie van zonnepanelen aan het consumeerderen. Ter overweging:

  1. roven we het zuidelijk halfrond en aarde leeg door de productie?
  2. welk milieubelastende productie, verpakking en transport is er voor nodig?
  3. hoe breken we ze weer af of is dit het nieuwe asbest en wat doen we straks met al die vele batterijen?
  4. blijven we met panelen evenveel of zelfs nog meer energie gebruiken? We horen geluiden zoals: ‘de airco kan nu steeds aan, we leggen er wel een paneeltje extra bij.’ Terwijl airco’s warmte de lucht inblazen en door hun productie veel energie vragen … We zien ook steeds meer elektrische mobiliteit, de rust raakt bijv weg op het fietspad, alles is snelheid.
  5. trekt het juist warmte en brand aan? Gemeld wordt dat er anno nu elk uur ergens in NL een brand ontstaat. Overigens, na een grote brand door panelen moet in de wijde omgeving incl weilanden alles opgeraapt worden…. onmogelijk? En, mensen klagen over meer warmte in huis en dat langer blijft hangen.
  6. mensen kappen bomen naast het huis om meer zon te vangen op panelen, terwijl bomen juist stikstof en warmte vermindert!
  7. moeten we betalen voor terugleveren?
  8. kan het netwerk het vele gebruik wel aan?
  9. gaat er zelfs kostbaar weiland en natuur mee verloren, waar ze op liggen?
  10. wordt het straatbeeld vergalt door al die zwarte platen in soorten en maten op de daken?
  11. gaat deze oplossing een schijnoplossing blijken te zijn en zich tegen ons keren?
  12. en misschien vergeten we nog wat, maar zorg genoeg. Iemand die ze bij hopen levert vertelt: het is een politiek spel, maar ik verdien er lekker aan.

Windmolens zijn praktisch niet biologisch afbreekbaar en worden na gebruik ook wel in het zuidelijk halfrond gedumpt. In de vleugels zit hout wat zeldzaam is en in het zuidelijke halfrond wordt geroofd met aldaar ernstige milieu gevolgen. Windmolens veroorzaken trillingen die de biodiversiteit ernstig verstoord.
Kernenergie is door het afval en andere zaken bizar milieuvervuilend en bij ongevallen direct omvangrijk levensbedreigend.
Energie die opgewekt wordt met wind en zon is onstabiel, veel milieuvervuilende batterijen zijn nodig om het op te slaan. Groene energie is niet groen op de wijze waarop de wereld het vorm geeft. Tegen deze onmatigheid en milieubelastende productie kan de aarde niet op. We zijn verwend met onze luxe. Stichting kleine steun pleit voor minder energie gebruiken. Denk om, bezuinig en consuminder juist, ga terug naar de basis! Dan maar een extra vest en sokken aan met een dekentje erover, zomers eenvoudige verkoelmethoden kiezen voordat stroom gebruikt wort …. en misschien wel huishoudelijke apparaten, de computer en mobiel wat meer uit of geheel weg …


Explosieve groei elektrische mobiliteit
Enorm wordt er geconsumeerderd door de elektrische mobiliteit en apparatuur. De hoeveelheid elektrische twee of meerwielers groeit explosief. Allerlei niet milieuvriendelijke grondstoffen, energie en transport zijn nodig. Daarbij komt dat het stroomnet overbelast raakt, aan de andere kant van de lijn veel meer energie opgewekt moet worden om ze te laten rijden. En.. er belanden 1 miljard rubber autobanden per jaar in de woestijn of ijsvlakte op hopen. Ze kunnen niet hergebruikt en als er al iets van hergebruikt wordt, belandt het na verloop van tijd toch in het milieu omdat het niet biologisch afbreekbaar is.
De rust en eenvoud raken steeds verder zoek. Denk om, doe er niet aan mee, probeer voort te bewegen met gezonde fysieke inspanning en op milieuvriendelijke wijze.


Digitalisering en robotisering
ICT, AI, sociale media en telefonie nemen al maar toe, het tempo van ontwikkeling is schier niet bij te houden, productie van nieuwe varianten niet meer te realiseren, de aarde raakt leeg, verward en overbelast. Kostbare tijd van mensen vliegt onomkeerbaar voorbij, of robots vervangen mensen. Voor het eerst in de geschiedenis hebben mensen meer aandacht voor dode dingen dan voor levende medemensen, met allerlei kille verwoestende scheefgroei en gebrokenheid tot gevolg. Denk om, doe er niet aan mee of gebruik het hoognodige met grote matigheid.


Gigantische afvalberg
De enorme goederenproductie en keuze lijkt niet meer te stoppen en veel is van slechte kwaliteit, ongezond en zit ook nog eens apart verpakt met inktbedrukking. De overdadige levensstijl, overproductie en welvaart van het Westen, verwoest het Zuiden. Webwinkelen is hier ook een grote boosdoener in, tig koerierdiensten bewegen zich wereldwijd door elkaar heen, en retourzendingen verdwijnen vaak zo bij het afval. Overal schreeuwt het ons toe: begeer en koop mij. In Nederland laten we per jaar 8 miljard kg afval achter! Afvalscheiding is minimaal, veel gaat naar buitenland en recycling is milieubelastend. Plastic e.a. zit in natuur, mens en dier. Denk om, wees tevreden, matig en dankbaar met bezit en leef milieuvriendelijk, ook in wat je koopt.


Kringloophype
De ontevredenheid met goederen brengt tevens met zich mee dat kringloopwinkels rijk vertegenwoordigd zijn, hetzij voor een goed doel of niet. In zichzelf een goed uitgangspunt, maar het evenwicht raakt totaal zoek door
– mensen zijn niet meer tevreden met hun bezit of wat ze krijgen, en brengen het snel naar de kringloop
– het aanbod is overweldigend. Of men vindt het niet naar de huidige mode, of er is veel te veel, wat de industrie produceert beland in no time al weer in de kringloop. Kerstgeschenken zijn daar een sprekend voorbeeld van, of als iemand overlijd zijn spullen bij niemand meer welkom. Tientallen inleveraars per winkel per dag is normaal.
– veel spullen zijn onverkoopbaar door de slechte kwaliteit van tegenwoordige producten, of onzorgvuldig gebruik. Enorme vieze airfryers enz, kapotte apparatuur en wat dies meer zij. We kopen wel een nieuwe of weer iets anders….
– gevolg: enorme afvalberg, ook bij de kringloop
– het kost enorm veel man/vrouwkracht, dus kostbare tijd
– zeer velen volgen begeerte en komen dagelijks of wekelijks naar de kringloop om de verzameling aan te vullen
Heb je toch een product echt nodig, kijk dan wel eerst bij de kringloop of anders tweedehands, want het principe past bij de basis van het dagelijks bestaan. Maar, denk om, wees tevreden, matig en dankbaar met bezit en leef milieuvriendelijk.


Allerwegen activiteiten van nul en generlei waarde
Activiteit, geluid en licht in de wereld nemen hand over hand toe, stilte wordt onverdraagzamer, het tempo van leven gaat steeds sneller. Arbeid wil men meer en meer terugdringen en ijdelheid stimuleren: sport, toerisme, muziek en horeca (‘Neem rust, eet, drink, zijt vrolijk.. maar God zei: Gij dwaas’ of ‘Wat reist gij veel uit?’).
Zakelijk vlieg- en rijverkeer, woon/werk en reizen voor vermaak/vakantie neemt al maar toe waardoor enorm veel middelen en mensen ingezet moeten worden en het alles bij elkaar zware belasting op het milieu geeft. De rust verdwijnt en ziektes en andere ongemakken worden snel wereldwijd verspreid.
Daarnaast, de onmatigheid van voor het oog nette activiteiten zoals verkopingen, muziekavonden, bijeenkomsten is groot. Hierheen, daarheen, meedoen, alsmaar opgejaagd, terwijl het ‘oog niet wordt verzadigd met zien en het oor niet vervuld van horen’.
De natuurlijke beweging raakt in onbruik. Fitness, sport en hobby nemen toe waar enorm veel tijd, personeel, grondstoffen, geld, ruimte en mobiliteit voor nodig is.
Denk om, ‘doe geen ijdele dingen’ en ‘werk met eigen handen’, hanteer rust, reinheid en regelmaat en houdt de lucht schoon.


Overheid en beroepsgroep
De overheid stimuleert nog steeds economische groei, en dat gaat ten koste van goed rentmeesterschap.
– Zij zou minstens het land zelfvoorzienend moeten laten zijn, zonder kwetsbare afhankelijkheid van China en andere landen. Boeren en telers zouden in eigen land goede afzet moeten hebben en afhankelijkheid (van bijv internet, stroom en buitenland) zou moeten minderen. China neemt veel industrie, bedrijven, megastallen, havens (Hamburg en zelfs Giethoorn) en gebieden over, mega veel data wordt buiten de deur opgeslagen met allerlei gevaar, veel activiteiten in het land zijn gekoppeld aan internet en stroom. Als dat uitvalt is het vernietigend.
– Grenzen met veel andere landen zijn open, internationalisering wordt gestimuleerd wat veel zaken zoals (mensen) smokkelen, criminaliteit, importeren en vluchten oncontroleerbaar maakt en buiten proporties doet toenemen en afhankelijkheid van het buitenland vergroot.
– Industrie en handel lijken langs elkaar heen te werken en aan de eigen portemonnee te denken. Snelheid en gemak gaat boven de zorg voor de aarde, ook bij christelijke ondernemers. Op veel plaatsen wordt hetzelfde verkocht, de concurrentie is hevig. Als eerst de gigantische hoeveelheid wereldwijde voorraad verkocht wordt uit magazijnen en showrooms; en als niet eindeloos nieuwe varianten geproduceerd worden en verpakkingen gestopt, kan de productie wel even stil en komt er personeel vrij voor allerlei ter zake doende beroepen.
– Grote en luxe panden van organisaties en bedrijven, verantwoordingscultuur, bureaucratie, onderzoeksbureaus, verzekeringen, uitkeringen, subsidies, regelgevingen en wirwar van instanties, stichtingen en verenigingen kosten enorm veel tijd, geld, ruimte, misbruik en personeel. Bijv. het bureau wat de toeslagen affaire op moet lossen heeft 1600 personeel met zeer hoog verloop en vastloop. Of, de Verenigde Naties willen in NL een megakantoor bouwen wat veel kost, misbruik en veel vliegverkeer met zich meebrengt. Verzekeringen maken de dienst uit en drijven prijzen enorm op, zo ook milieuorganisaties, er zijn zoveel soorten subsidies dat ze veel personeel en geld kosten, veel wordt steeds meer oncontroleerbaar en onoverzichtelijk, het leven wordt complex en gaat meer en meer vastlopen.
– Het grootste deel van ziektebestrijding in de zorg is voor de gevolgen van een ongezonde levensstijl, door de hectische maatschappij, milieuvervuiling en medicatiegebruik. Farmacie verdiend bizar veel aan medicijnen en zijn regeerders, terwijl veel medicatie ziekmakende bijwerkingen hebben en gigantisch veel afval veroorzaken, tot in het drinkwater toe. Daarbij komt nog veel zorg voor aanpassing van een gezond lichaam omdat men daar ontevreden over is.
– Allerlei verslavingen nemen toe, mensen groeien steeds verder weg van tevredenheid, matigheid en gezondheid.
– De kloof tussen armen en rijken wordt steeds groter. De hang naar macht en geld neemt egoïstische vormen aan.
– Het land en zijn burgers zijn slecht tot niet voorbereid op oorlog of een andere ramp, de krijgsmacht staat op een laag pitje of wordt weggegeven. Een groot deel van het leger gaat samen met dat van Duitsland en wapens gaan naar Oekraïne.


DENK OM, PROBEER ER NIET AAN MEE TE DOEN EN WEL NUCHTER EN WAKENDE TE ZIJN.

Deze pagina is in bewerking