De stichting

Zoals het is
Door jarenlange werkervaring in de GGZ kom ik veel chronisch zieken, zorgen, verdriet, eenzaamheid, rouw en stille armoede tegen. Al is dit niet alleen van de laatste tijd, toch, de huidige maatschappij doet er geen goed aan, vraagt en prikkelt steeds meer. Het leven raakt bomvol met activiteiten en mobiliteit, en verbondenheid wordt minder ervaren. Mantelzorgers worden schaarser en hun inzet verschuift naar vrijwilligerswerk binnen organisaties of dure betaalde zorg vol protocollen.
Kerkmuren en verdeeldheid nemen toe, evenals het vertreden van normen en waarden. Vaker horen we woorden zoals leuker, luxer, mooier, beter, hoger, groter, verder, meer, eten, drinken en vrolijk zijn. Onmatigheid, materialisme, overconsumptie, keuzestress, verwarring, misbruik van de aarde en slecht rentmeesterschap vieren hoogtij, ook van tijd en geld.
Maakbaarheid en volmaaktheid worden steeds meer nagestreefd, lijden en tegenslagen minder geaccepteerd. Dankbaarheid voor de basis van het dagelijks bestaan raakt bijna uit het oog en minder mensen komen tot de kern, zin en rust van het leven.

Feit is dat voor velen de eenzaamheid toeneemt en de drempel hoger om rond te komen. Vaak is er schaamte om hulp te vragen of loopt men tegen een bureaucratie in een wirwar van organisaties. Het kan zó moeilijk zijn om deel te nemen aan de basis van het dagelijks bestaan. Juist omdat het is zoals het is, heb ik warme betrokkenheid voor de doelgroep en, …. stimuleer ik om tevreden en dankbaar te zijn met de basis van het dagelijks bestaan. Denk eens wat de basis is.

Doelgroep

Mensen met een beperking
Mensen met een beperking, in welke vorm dan ook, vallen vaker buiten het arbeidsveld en de sociale contacten. Zo worden bijvoorbeeld psychische klachten of bepaald gedrag snel gemeden. ‘Wij .. zijn schuldig de zwakheden der onsterken te dragen en niet onszelven te behagen..‘ (Rom.15:1-2)

Weduwen
‘De zuivere en onbevlekte godsdienst voor God en den Vader is deze: wezen en weduwen bezoeken in hun verdrukking…’ (Jak.1:27). Een zeer belangrijk onderdeel, soms zo misverstaan, ook wel door kerken. Tevens kan het extra moeilijk zijn om naast rouw en het er alleen voor staan, genoodzaakt te zijn een baan te hebben. Ook weduwnaren of rouwende ouders kunnen veel verdriet en onbegrip ervaren.

Een- of geenverdienergezinnen
Hetzij doordat de vrouw huismoeder is en de man werkt, of hetzij de man niet kan werken en beiden niet werken, of dat de vrouw werkt omdat de man daartoe niet in staat is. Of dat huismoeders moeite hebben om thuis hun draai te vinden, invulling te geven aan Titus 2:4-5 en 1 Tim. 2:9-15. Grote zuigkracht is dat de overheid stimuleert dat vrouwen werken en dat eenverdieners steeds meer financieel benadeeld en niet begrepen worden.

Doel van Stichting kleine steun – voor de basis van het dagelijks bestaan

Het stimuleren om tevreden te zijn met de basis van het dagelijks bestaan, te genieten van de kleine dingen. Dat kan verrijken en rust en dankbaarheid geven. ‘Zijt vergenoegd met het tegenwoordige … als wij voedsel en deksel hebben, wij zullen daarmede vergenoegd zijn.’ (Hebr.13:5; 1Tim.6:8,17) Niet meedoen met onmatigheid, of het nu bijv gaat om consumeren, ontspanning of werken, ‘Vermaan de jonge mannen dat ze matig zijn’ en ‘opdat oude vrouwen jonge vrouwen leren matig te zijn.‘ (Titus 2:5 en 6 e.a.) Voldoen aan de opdracht om de aarde ‘te bouwen én dien te bewaren‘ (Gen.2:15)

Steunen met geld of goederen. Om te voldoen aan de Bijbelse oproep om blijmoedig te geven (Spr.19:17 Hand.20:35 2Kor.9:7 Hebr.13:16). Aanvragen worden o.a. beoordeeld op grond van het Nieuwe Testament, een praktische en veilige gids voor het dagelijks bestaan. Wat zou de Heere en Zijn discipelen gedaan en geadviseerd hebben, wat was hun dagelijks bestaan?

Luisteren en sociale verbanden leggen zoals het koppelen aan een (bel)maatje, lotgenoot of gastadres. Gewoonweg naar de ander omzien, volgen, begrijpen, accepteren, tijd en aandacht schenken of een gastadres bieden. Vergeet de herbergzaamheid niet‘ (Hebr.13:2).

Werkwijze

Stichting kleine steun werkt met vrijwilligers en probeert makkelijk toegankelijk te zijn en te doen wat de hand vindt om te doen, volgens Rom.12:8 ‘Die uitdeelt, in eenvoudigheid’. De Barmhartige Samaritaan is een voorbeeld: Hij hielp gelijk. Hij hielp ongeacht de persoon. Hij hielp ongeacht de wet van de heersende godsdienst. Hij hielp met eenvoudige middelen en zonder commentaar. Hij hielp bij de start zelf. Hij delegeerde het vervolg. Hij betaalde. Hij zegde toe dat als er tekort was, hij erin zou voorzien.
De ontwerper van het logo verklaart: ‘Het logo is n.a.v. Markus 12:41-44, de arme weduwe die met haar penning meer geeft dan ze zelf ooit zal hebben gedacht. Het vertegenwoordigd het idee dat kleine steun enorme waarde heeft.

De stichting is dus een christelijke stichting, gebaseerd op Bijbelse en eenvoudige principes en zonder kerkmuren.

Oproep

De stichting ziet er naar uit dat er mensen zijn die mee willen helpen, dat de doelgroep schroom overwint door contact op te nemen en dat geboden kleine steun grote waarde zal hebben. Graag tot horens.

Stichting kleine steun